"Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów".
22 października br. w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance odbyła się 17. edycja konkursu kulinarnego pod nazwą "Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów".
Do udziału w konkursie zgłosili się uczestnicy z gmin: Czerwin, Rzekuń, Lelis, Ożarów Mazowiecki i Goworowo. Tegoroczna edycja miała odmienną formę, ponieważ w związku z pandemią COVID-19 seniorzy nie mogli uczestniczyć w spotkaniu. Przedstawiciele klubów seniora i kół gospodyń wiejskich dostarczyli potrawy na miejsce organizacji konkursu. Zgłoszonych zostało 40 potraw.
Wyniki w poszczególnych kategoriach przedstawiają się następująco:
Dania główne, zupy, przystawki:
1. Pasztet domowy - Halina Wieczorek z Lipianki
2. Smalec ze skwarkami - Jadwiga Zięba z Lipianki
3. Szynka z wędzarni - Danuta Napiórkowska z Cisku
Wyróżnienie - Kapusta z kaszą - Danuta Stachurska z Goworowa
Sałatki i surówki:
1. Sałatka ziemniaczana - Elżbieta Twardziak z Żabina
2. Śledzie pod pierzynką - Hanna Dąbkowska z Ponikwi Dużej
3. Surówka z dyni w sosie chrzanowym - Barbara Opęchowska z Malinowa Nowego
Ciasta i desery:
1. Jabłecznik - Barbara Drabot z Lipianki
2. Metrowiec - Elżbieta Podolak z Ponikwi Małej
3. Pierogi z jagodami - Elżbieta Sujkowska z Żabina
Napój bezalkoholowy lub alkoholowy:
1. Nalewka z czarnego bzu - Krzysztof Filipiak z Żabina
2. Sok pomidorowy - Regina Zięba z Lipianki
3. Nalewka z aronii - Hanna Bielarczyk z Jawor Podmaście
Wyróżnienie - Kompot z suszonych owoców - Zofia Maliszewska z Lipianki
Organizatorem konkursu był GOKSiR w Goworowie, a nagrody ufundowane zostały przez Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Powiat Ostrołęcki.