Informacja dla hodowców, właścicieli drobiu oraz osób pracujących na fermach drobiu
W związku z informacją o kolejnym wystąpieniu kilku ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie Polski, w tym o potwierdzonych w ostatnich dniach ogniskach w gospodarstwach w powiecie żuromińskim, apelujemy o podjęcie działań, mających ograniczyć do minimum możliwości rozprzestrzeniania się choroby.
Niezbędne jest przestrzeganie zasad bioasekuracji, które określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 kwietnia 2017 r. Zgodnie z jego zapisami hodowcy powinni:
- unikać miejsc bytowania dzikiego ptactwa,
- myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i drobiem utrzymywanym w stadach przydomowych,
- myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem drobiowym,
- przy obsłudze drobiu w gospodarstwie zakładać odzież i obuwie przeznaczone wyłącznie do obsługi drobiu i zmieniać ją po wyjściu z kurnika,
- stosować maty dezynfekcyjne przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób;
- zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich;
Hodowcy nie powinni:
- dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwego dzikiego ptactwa lub ptaków sprawiających wrażenie chorych;
- karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany;
- poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
Ponadto, przypominamy, że zgodnie z obowiązującym prawem, należy zgłaszać do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) każde podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu.